Begin oktober is voor het eerst met succes het Fortis Trainerscafé georganiseerd. Het doel van deze bijeenkomst was om samen met de jeugdtrainers, de TC Jeugd én de trainers onderling te sparren over verschillende onderwerpen die op dit moment spelen bij de jeugd van Fortis. Het was een leuke en interessante bijeenkomst waar meer besproken werd dan alleen de onderwerpen die op de agenda stonden. De tips, feedback en ideeën neemt de TC Jeugd mee en gaat hier gehoor aan geven. Zo heeft deze bijeenkomst ook al meteen iets tastbaars opgeleverd. Binnenkort krijgen alle jeugdteams die op dit moment met een maatje 5 bal spelen, de nieuwe wit-oranje bal ter beschikking. Fortis blijft voorlopig haar thuiswedstrijden standaard met de gele bal spelen. Het is echter wel fijn dat je met deze nieuwe bal kunt trainen als je in een uitwedstrijd wel met deze nieuwe bal moet spelen. 

In het trainerscafé stonden 3 onderwerpen centraal:

Trainers leren van trainers

Er is besproken over hoe en op welke manier je kunt sparren met andere trainers. In je eigen categorie of juist categorie overstijgend. Ook is gekeken naar: Wat leer je kinderen wanneer en welke vaardigheden moeten ze beheersen als ze overgaan naar een volgend team?

(Deel)uitkomsten hiervan waren: sparren met elkaar kan makkelijk en veel vaker. Ga eens kijken bij een andere training of nodig eens iemand uit om mee te kijken bij jouw eigen training. Neem oefeningen over van elkaar en pas ze aan naar het niveau van jouw team. Lukt dit niet of vind je dit lastig, vraag dan om hulp. Dit kan bij jouw coördinator of bij een andere jeugdtrainer. Samen weten we meer. Maak gebruik van het internet. Op YouTube, de KNKV- site en het grote korfbalboek is veel oefenstof te vinden voor verschillende categorieën. Trainers die meedoen aan de KT2- cursus kunnen ook kijken op Spelenderwijs Verbeteren.
Wat leer je wanneer en wat moeten kinderen beheersen zijn vragen waar ooit al eens een mooi document voor gemaakt is. De TC Jeugd gaat bekijken of dit document van een update kan worden voorzien en opnieuw kunnen delen met alle jeugdtrainers. Een punt van aandacht wat hierbij zeker wordt meegenomen is de aandacht die nodig is voor de basistechniek van jeugdleden t/m de D categorie. Maar ook hier kun je zelf al een eerste stap in zetten. Praat eens wat vaker met de trainers van het team waar jouw toekomstige spelers en speelsters vandaan komen.

Verbinding met elkaar en met Fortis

Binnen dit onderwerp stond de binding binnen de groepen en de verbinding met Fortis centraal. Hoe zorg je voor een betrokken groep kinderen, waar de opkomst hoog is en waar met elkaar sport en spel wordt beoefend? Hoe zorg je ervoor dat het voor een kind niet ‘spannend’ is om mee te doen of wissel te zitten bij een ander team? Hoe maken we de stap naar een nieuwe categorie en/of team zo klein mogelijk? En hoe verbinden we kinderen voor langere tijd aan Fortis en voelen ze zich niet ‘genoodzaakt’ te moeten stoppen?

Onderwerpen die je niet in één avond afrondt, maar er zijn wel tips gedeeld met elkaar. De belangrijkste tip die naar voren kwam, was dat je als trainer echt moet proberen om je team te leren kennen. Juist ook op het persoonlijke vlak. Weet wat er speelt bij de kinderen, wat beweegt ze om te korfballen, wat zijn hun drijfveren, etc. Praat ook eens met de ouders, hoe kijken zij er tegenaan, wat zijn bijvoorbeeld de studieplannen. Doe dit vooral in een ongedwongen setting, niet 1-op-1 in een kantine, maar gewoon even na een training of wedstrijd. 

Kijk op volgend jaar

Hoe gaan we om met initiatieven zoals Springplank, talentontwikkeling, breedtekorfbal teams, doorstroom en indelingen. Maar ook onderwerpen zoals wissel zitten, meetrainen bij andere teams, regioteams, beker en uiteraard ook de belasting van kinderen.

Springplank is weer ingezet bij de jeugdteams. Trainers hebben onderlinge afspraken gemaakt over meetrainen op verschillende momenten. Hierbij wordt gelet op de belasting van de kinderen. Een onderwerp dat de TC Jeugd actief oppakt is de aandacht voor de spelers en speelsters die ‘achter’ de eerste teams zitten. Veel samen trainen, deels of hele trainingen, leidt altijd tot meer betrokkenheid en ontwikkeling bij de kinderen. Ervaar je als trainer bijvoorbeeld moeite met het vragen van wissels o.i.d. dan kan de oplossing zitten in meer samendoen en niet alleen op de momenten dat je iemand ‘nodig’ hebt. Ga ook eens kijken bij de teams waar jouw ‘nieuwe’ kinderen spelen. Een tip aan de TC Jeugd was om de teamindeling op tijd bekend maken (net als afgelopen seizoen). 
Bij het doorstromen van kinderen naar andere teams/categorie is het van belang dat trainers en TC Jeugd weten wat de plannen zijn van kinderen. Communiceer deze informatie met je coördinator. 

Andere actiepunten vanuit Fortis Trainerscafé

 • Extra pionnen voor trainingen,
 • Outfits trainers opnieuw bekijken. 

Het volgende Fortis Trainerscafé

De volgende edities van het Fortis Trainerscafé staan gepland op:

 • Week 49, maandag 13 decemberStart 19:30 of 20:00 uur.
 • Week 7
 • Week 16

Heb jij onderwerpen die je onder de aandacht wil brengen, geef die dan door aan de TC Jeugd. Dit kan per app of per mail via tcjeugd@fortiskorfbal.nl

Opkomst

Ondanks de mooie opkomst van 13 jeugdtrainers in het eerste Trainerscafé, waren er 25 trainers niet aanwezig. Het Fortis Trainerscafé wordt door de TC Jeugd structureel georganiseerd. Dus deel het nut van deze bijeenkomst met elkaar! De TC Jeugd hoopt volgende keer nog meer trainers te mogen verwelkomen in het Fortis Trainerscafé!

0
  0
  Winkelmand
  LeegTerug