Kim Baas (27) beleeft een afscheid met een lach en een traan

Terwijl eersteklasser Fortis in een beslissingswedstrijd degradatie voorkomt, weet Kim Baas dat ze aan haar laatste minuten als korfbalster bezig is. Sjaak Baas, haar vader en trainer, vindt dat ook een hard gelag.

Door: Roeland van Vliet (bron PZC)

Klundert

Net na het gewonnen beslissingsduel van Fortis, zaterdagmiddag in Klundert, kreeg Kim Baas het even te kwaad. ,,Eén van mijn ploeggenotes, Joyce Schoonaard, had toen net tegen me gezegd: ‘En nu zit het er echt op’. Tja, dat kwam wel even binnen…”

Baas heeft het moment van stoppen namelijk niet zelf gekozen. De 27-jarige korfbalster wilde nog zó graag door bij de club uit Oost-Souburg, maar door de medisch specialisten is dat afgeraden. In haar linkerknie, waar ze in de afgelopen vijf jaren driemaal aan geopereerd is, zit nog maar weinig kraakbeen. ,,Op de dag na een wedstrijd heb ik zo veel pijn. De artsen zeiden: als je doorgaat, gaat dat op den duur in het dagelijks leven grote gevolgen hebben.”

In de laatste minuut van het duel met Phoenix, bijna meteen na haar enige doelpunt, kreeg Kim Baas een publiekswissel, net als Joyce Schoonaard en Mayella Kuizenga. Alle drie speelden hun laatste duel in Fortis 1. Schoonaard, moeder van twee, gaat in een lager team spelen en Kuizenga keert terug naar Seolto. Zíj kozen wel hun moment van vertrekken, maar Baas niet. ,,Aan het begin van dit seizoen, nadat ik van mijn tweede zware knieblessure was gerevalideerd, kon ik weer aansluiten bij Fortis 2. Ik was héél blij dat ik weer mocht korfballen. En vanaf de zaal zat ik weer bij het eerste team. Maar mijn knie werkte niet mee. Vanaf maart was duidelijk dat ik zo niet verder kon.”

,,Het is heel verdrietig dat haar afscheid nu al is. Dat doet ook bij mij zeer”, zei Sjaak Baas, haar vader en één van de twee hoofdtrainers van Fortis. ,,Maar de beslissing om te stoppen is verstandig. Vooral op de zondag kan ze bijna niet lopen. In de wedstrijd zie je ook wel dat ze – vooral bij het achteruit lopen – wat voorzichtiger was. Maar het zit niet in haar karakter om op te geven. Op inzet heeft ze tot aan het einde van het seizoen gespeeld.”

NK gewonnen

Vader en dochter hebben veel met elkaar meegemaakt op het korfbalveld. ,,Al vanaf de E-‘tjes was hij mijn trainer, tot in de B1. Later werd hij het bij de senioren weer”, vertelde Kim Baas. ,,In de D1 mochten we al naar het Nederlands kampioenschap en met de B1 hebben we zelfs het NK gewonnen. Of het lastig was om een vader als trainer te hebben? Nee, we hebben samen een manier gevonden om daarmee om te gaan. Ik wilde ook echt niet dat hij me voortrok.” Vader Sjaak: ,,Kim en ik hebben een heel sterke band met elkaar. Het is nooit een probleem geweest om naast vader en dochter ook trainer en speelster te zijn.”

Voor Kim Baas was het seizoen 2021-2022 er eentje van een rentree en een naderend afscheid. Voor Fortis 1 was het een zeer ongelukkig seizoen, waarin ternauwernood degradatie is afgewend. In haar laatste wedstrijd speelde Baas zeer sterk in haar functie: ze had een dienende rol en coachte de twee spitsen in haar vak. ,,Ik had kunnen denken: volgend jaar korfbal ik niet meer in dit team en dus maakt het me niet uit of we degraderen. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben en blijf heel begaan met dit team. Ik wilde heel graag dat we erin bleven en dat is gelukkig gelukt.”

Weinig risico, veel resultaat

Fortis heeft in de laatste twee wedstrijden van het veldseizoen op zekerheid gespeeld. De trainers, Sjaak Baas en Leonard Debbaut, kozen voor een behoudend en dus minder risicovol aanvalsplan. Met succes.

Tegen Juliana (23-12) werd op 18 juni een beslissingswedstrijd afgedwongen. En zeven dagen later voorkwam de Souburgse ploeg tegen Phoenix (21-13) degradatie uit de eerste klasse.

In beide duels zette Fortis de beste rebounders vast onder de korf en de beste schutters voorin. Het spel werd daardoor wel wat trager, maar het resultaat mocht er zijn.

Tegen Phoenix had Fortis vanaf de eerste minuut de overhand, maar voor rust (11-8) werd dat nog onvoldoende in cijfers uitgedrukt. Pas in de tweede helft kon een groot gat geslagen worden. Vanaf de 15-11 leek de buit binnen en besloot het trainersduo een paar jongelingen speeltijd te geven. Eén van hen, Floor de Meij, schoot meteen de eerste bal die ze kreeg erin.

Scores Fortis: Noor Wisse 7, Remco Crucq en Joyce Schoonaard 4, Tim Crucq en Milo van der Meule 2, Kim Baas en Floor de Meij 1.

door | jun 27, 2022 | Fortis Nieuws | 0 Reacties

Hmmm lekker, bestel nú jouw paella voor bij het Familietoernooi!

Hmmm lekker, bestel nú jouw paella voor bij het Familietoernooi!

Ben jij na een dagje sporten ook zo hongerig? Dat treft! Omdat het Familietoernooi zich in Spaanse sferen zal afspelen, kan jij je na afloop tegoed doen aan heerlijke portie paella! De verse, huisgemaakte paella met vis en vlees wordt voor ons bereid door MEP4u. Ben...

Dubbelschiettoernooi voor de jeugd!

Dubbelschiettoernooi voor de jeugd!

Voor wie Voor de B, C,D en E jeugd . Wanneer Vrijdag 7 juni D en E jeugd van 18:00 - 19:00 uur. B en C jeugd van 19:00 - 20:00 uur. Waar Fortis korfbalvelden Aanmelden Zoek een partner en verzin een originele teamnaam voor jouw koppel. Meldt het koppel aan voor 5 juni...

👉Oud papier wordt opgehaald op vrijdag 10 mei 2024!

👉Oud papier wordt opgehaald op vrijdag 10 mei 2024!

Vrijdagavond 10 mei wordt er oud papier opgehaald in de wijken/straten die liggen tussen het Koopmansvoetpad en de Lekstraat en de wijk naast het korfbalcomplex. Het oud papier wordt opgehaald tussen 18.00 – 20.30 uur. Oud papier kan op vrijdagavond 10 mei tussen...

Update pilot Fortisapp!

Update pilot Fortisapp!

Op 18 maart 2024 ging de Fortisapp live voor een select aantal Fortisleden. De pilotgroep heeft de afgelopen weken de app uitvoerig getest. In dit bericht lees je een korte statusupdate en hoe we verder gaan.  Fortisapp, waarom ook alweer? Eén van de zes thema’s van...

mei

10mei18:0020:30Ophalen oud papier

31mei20:0023:00Fortis vrijwilligersavond

juni

31mei20:0023:00Fortis vrijwilligersavond

01jun10:3012:30Fortis kangoeroetraining

07jun18:0020:00Dubbelschieten voor B, C, D en E- jeugd

14jun00:0000:00Vossenjacht voor de jeugd

15jun10:0017:00Familie Toernooi

19jun19:3022:00Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering

21jun(jun 21)18:0023(jun 23)12:00Fortiskamp voor B, C, D, E-jeugd

september

25sep13:3017:00Schoolkorfbaltoernooi (SKT)

 

0
    0
    Winkelmand
    LeegTerug