Van de bestuurstafel met sporthallen, positief sportklimaat, 25 jaar Fortis en terug kijken!

Eigenlijk niet veel spannende (beleidsmatige) onderwerpen tijdens de bestuursvergadering in januari. Ons bestuur ervaart tot volle tevredenheid dat na corona de Fortis vibe stevig aan kracht wint. Dat wil uiteraard niet zeggen dat alles op rolletjes loopt. Dat is mede de reden dat ik in dit artikel wat langer stil sta bij het begrip ‘positief sportklimaat’.

Sporthallen in Vlissingen

“Voorlopig geen sloop sporthal Baskensburg” kopte de PZC afgelopen zaterdag. Het artikel gaf ook een positief signaal af. En dan heb ik het over de omvang van de nieuw te bouwen hal in Weyevliet. Die wordt omvangrijker dan destijds werd voorgespiegeld. In de maalstroom van alles wat met accommodaties te maken heeft, komt ook de vraag weer op of Fortis 1 en 2 hun thuiswedstrijden niet in Souburg moeten spelen. Binnenkort worden de leden daarover bevraagd. De planning van Vlissingen pint ook de dojo van Tonny Mulder vast op de huidige locatie. In welke sporthal Fortis 1 hun thuiswedstrijden ook gaan spelen, het komend zaalseizoen zijn Sjaak en Leonard (opnieuw) de trainers. Daar is ons bestuur erg blij mee. 

Positief sportklimaat

In de sportwereld is momenteel het begrip ‘veilig sportklimaat’ hot. Ook in het Fortis Toekomstplan 2023- 2027, is uitvoerig aandacht voor een ‘positief sportklimaat’. In het Toekomstplan is dit thema onderdeel van het implementatieplan. Zelf vind ik het een handig hulpmiddel een ‘(positief) sportklimaat’ te zien als drie concentrische ringen. De buitenste ring is ‘de cultuur’ (normen en waarden), de tussenring de ‘sociale interactie’ (hoe gaat men qua gedrag met elkaar om). In de middelste ring staat ‘het individu’ centraal met waarnemen, gedachten, gevoelens en gedrag. Dus deze ring staat voor wat jij nu als lezer ervaart bij het lezen van deze tekst. De crux is dat cultuur, sociale interactie en de persoon elkaar onderling beïnvloeden en dat een implementatieplan deze ook in samenhang moet bezien. Ons bestuur is in haar sas dat voor dit complexe vraagstuk Kitty Vaas en Kristel van der Vooren ons de helpende hand bieden. 

Lees en luister hier naar het interview van Ad Vos en Gerben Schram op OmroepZeeland over een veilig sportklimaat op sportclubs.

25 Jaar Fortis!

Het ‘ feest weekend’ staat in de steigers en een draaiboek is opgesteld. Het is slim om alvast het weekend van 16 (vrijdag),17 (zaterdag) en 18 (zondag) juni 2023 in jullie agenda te noteren. De aftrap van het feestelijke jubileumjaar is op vrijdag 17 maart met de introductie van het Fortis jubileumbiertje. Voor de Fortis (niet)leden, vrijwilligers en sponsoren die de leeftijd hebben om alcohol te mogen drinken, wordt zondagmiddag 16 april een wijnproeverij gehouden. Deze wijnproeverij gaat vergezeld van hapjes en gefaseerde optredens van het koor de Sea Sound Singers onder begeleiding van Rob van de Meulen. 

Terugkijken

Ik was eerder al van plan terug te kijken naar de oude columns en na te gaan of wat ons bestuur had opgetekend, ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Je weet wel: papier is geduldig. Hierna het overzicht vanaf september 2022 tot aan nu. 

  • Het streamen van wedstrijden van Fortis 1 is stop gezet. 
  • Meer structuur in het aanbieden van korfbal op de basisscholen, is nog niet van de grond gekomen. Ook al gebeurt er natuurlijk best veel op dit gebied. 
  • De vraag of Fortis bij een volgende opleving van het virus klaar is voor actie werd volmondig met ‘ja’ beantwoord. Deze actie kan gelukkig worden geschrapt, vanwege de afwezigheid van dat stuk ongewenst DNA. 
  • De beamer in het clubhuis is vervangen en over een aantal andere aspecten (vloer, inventaris) is momenteel discussie. 
  • De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Het bevat regels over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid voor (sport)besturen. Behandeling in ons bestuur laat op zich wachten. 
  • Bestuursaansprakelijkheid gaat over hoe binnen (sport) verenigingen fraude te voorkomen. Ons bestuur moet beslissen of een verzekering nodig is om potentiële risico’s af te dekken. Behandeling in het bestuur laat op zich wachten. 
  • De gemeente Vlissingen neemt de staat van onze buitenaccommodatie onder de loep. Dit in verband met mogelijke geluidsoverlast voor de omgeving op het moment dat onze geluidinstallatie decibels produceert. De gemeente is eigenaar van het sportcomplex en is verantwoordelijk voor het opvolgen van de daarop van toepassing zijn de wet- en regelgeving. Wordt (nog steeds) vervolgd. 
  • De commissie ledenwerving- en ledenbehoud lijkt geboren te (kunnen) worden. Dat is een belangrijke stap voorwaarts om dit thema meer structureel in te kunnen bedden binnen Fortis. Deze commissie is er nog niet. 
  • Gerben Schram van Sport Zeeland heeft tijdens het Zeeuws Korfbalplatform een presentatie gehouden over de ontwikkeling van de sportdeelname in Zeeland. Sport Zeeland en de KNKV starten samen een Zeeuwse pilot. Dit met als doel door het op een slimme wijze aanbieden van informatiebronnen, het leven van de korfbalbestuurder aangenamer te maken. Loopt wel, maar weinig ontwikkeling. 
  • Bij Fortis wordt ‘traditioneel’ de nodige hoeveelheid alcohol geconsumeerd. Ons bestuur vindt dat het alcohol gebruik (drinkgedrag) van leden bespreekbaar gemaakt moet worden. Ons bestuur gaat na hoe voorlichting daarover georganiseerd kan worden. Nog geen actie ondernomen.
  • De energiescan van ons clubhuis is aanleiding voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Jawel, wordt volop aan gewerkt en maatregelen zouden (in potentie) bij de start  2e helft veld (deels) geïmplementeerd kunnen zijn. 

Zo terugkijkend naar de acties is mijn conclusie dat uitstelgedrag een fenomeen van alle organisaties is. Maar de belangrijkste conclusie is dat terugkijken loont. Zolang het daar maar niet bij blijft. 

Namens het bestuur, Ad Vos  

door | feb 21, 2023 | Fortis Nieuws | 0 Reacties

Fortis Familietoernooi op 15 juni in Spaanse sferen!

Fortis Familietoernooi op 15 juni in Spaanse sferen!

Heb jij zaterdag 15 juni ook al geblokt in jouw agenda? Ja?  Mooi! Want dan is het Fortis Familietoernooi en daar ga jij natuurlijk aan meedoen. Of je komt supporteren. Ook dit jaar hebben we een mooi thema bedacht en dat is ‘Spanje’. Omdat vanwege allerlei...

Nu te downloaden! Programma voorjaarscompetitie veld!

Nu te downloaden! Programma voorjaarscompetitie veld!

Zaterdag 6 april start de voorjaarscompetitie veld seizoen 2023 – 2024. Het KNKV zorgt voor de teamindeling en geeft aan wanneer welke wedstrijd gespeeld moet worden. Aan de verenigingen om scheidsrechters, vervoer naar uitwedstrijden en vertrektijden te regelen. Dat...

🍰🎉 Heel Fortis bakt! 🎂🥳

🍰🎉 Heel Fortis bakt! 🎂🥳

Met de start van de voorjaarscompetitie op het veld op 6 april, is het tijd om onze bakskills weer te laten schitteren! 🌟 Heb je genoten van al dat lekkers tijdens de najaarscompetitie? Goed nieuws: we gaan gewoon door met onze smakelijke traditie! We hebben gemerkt...

mei

10mei18:0020:30Ophalen oud papier

31mei20:0023:00Fortis vrijwilligersavond

juni

31mei20:0023:00Fortis vrijwilligersavond

07jun19:0020:30Dubbelschieten voor B, C, D en E- jeugd

14jun00:0000:00Vossenjacht voor de jeugd

15jun10:0017:00Familie Toernooi

19jun19:3022:00Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering

21jun(jun 21)18:0023(jun 23)12:00Fortiskamp voor B, C, D, E-jeugd

september

25sep13:3017:00Schoolkorfbaltoernooi (SKT)

 

0
    0
    Winkelmand
    LeegTerug