Van de bestuurstafel; wisseling, accommodaties, scheids en ledenwerving & behoud

Bestuurswissels

Net als de 2e kamer verkiezing brengt het seizoen 2024- 2025 bij Fortis vernieuwing. Jacco en Sander nemen afscheid. Hun vervangers zijn nog niet bekend. Met de zoektocht naar het bestuurslid technische commissie (TC) senioren speelt ook de vraag of wellicht niet beide technische commissies (jeugd en senioren) door één bestuurslid vertegenwoordigd moeten worden. Met een schuin oog kan daar bij de werving naar gekeken worden. Uiteraard heeft dat consequenties voor de organisatie van beide TC’s. Het derde bestuurslid dat niet terugkeert is ondergetekende. Op de website lezen jullie hoe dat zit. 

Sportaccommodaties 

Ambtelijk heeft de gemeente Vlissingen de bestuurlijke opdracht om de bezettingsgraad van de sportaccommodaties te verbeteren zo voortvarend opgepakt, dat inmiddels schaarste aan accommodaties is ontstaan. Laten we het kind niet met het badwater weggooien. Nederland BV moet ervoor waken dat voldoende ruimte beschikbaar blijft op sportaccommodaties om de groei van verenigingen te faciliteren. Wat dat betreft zit Fortis met de kunstgrasvelden gebeiteld. De eerstkomende jaren blijft Baskensburg in gebruik en nieuwbouw op Weyevliet is pas gepland vanaf 2026. Zoals ik al eerder schreef, loopt het aantal sporters dat in Nederland actief is in verenigingsverband terug. De inzet van de sportbonden is om het tij te keren en dat was ook de boodschap aan de politieke partijen vóórafgaand aan de verkiezingen. Ik vrees dat de beoogde regering ‘sport’ niet hoog in het vaandel heeft staan. 

Scheidsrechters 

Tijdens het Zeeuws Korfbal Platform bleek dat de meeste Zeeuwse verenigingen kampen met een scheidsrechterprobleem. Dat geldt ook voor Fortis en kost boetes. Feitelijk is er maar één oplossing en dat is meer scheidsrechters opleiden die gemotiveerd zijn om te fluiten. Wat maakt toch dat fluiten niet populair is? Eerlijk gezegd speelde ik destijds ook liever dan dat ik floot. Gezond verstand zegt echter dat als niemand fluit, ook niemand kan spelen. Dus floot ik niet vanuit intrinsieke motivatie, maar vanuit altruïsme (opofferingsgezindheid). Een principe dat de evolutietheorie niet vreemd is. Sterker nog, alle vrijwilligersorganisaties drijven op dit principe. Of zou ook sprake kunnen zijn van enig egocentrisme? Wat ook de beweegreden is om te fluiten, ‘doen’ is waar het om gaat. 

Diversen

  • Positieve sportcultuur: Op woensdag 13 december vindt een bijeenkomst plaats voor de TC-jeugd en senioren en alle trainers. Op deze avond wordt het speerpunt ‘positieve sportcultuur’ uit het Fortis beleidsplan toegelicht en vertellen diverse personen hoe zij  uitvoering geven aan een positieve sportcultuur bij Fortis. Over de avond en de resultaten ervan tzt meer op de website. 
  • Verenigingsapp: Onderzoek naar de haalbaarheid van de introductie van de Fortis-verenigingsapp loopt nog. De belangrijkste drempel is de kostprijs en de wijze van financiering. 
  • Kinderspeeltoestel: Het nieuwe kinderspeeltoestel komt eraan. Het zand wordt afgegraven en vervangen door schoon zand. Ook wordt nagegaan bij de gemeente Vlissingen of het plaatsen van een derde garagebox is toegestaan. 
  • Verduurzaming clubhuis: Bij het nader bestuderen van de mogelijkheden om het clubhuis te verduurzamen, doemen praktische problemen op. Dat vergt studie en afstemming. 
  • Vrijwilligersavond: Na een spetterend jubileumfeest is het weer de beurt aan de avond voor de vrijwilligers. Die is gepland op vrijdag 22 maart 2024. De jaarlijks algemene ledenvergadering (JAV) staat gepland voor woensdag 19 juni en dat is een paar dagen na het familietoernooi (zaterdag 15 juni). 

Ledenwerving en behoud

De ledenwerfcommissie (LWC) heeft haar eerste bijeenkomst gehad. Daarbij kwam aan de orde dat nieuwe leden binnenhalen prachtig is, maar het nog belangrijker is die leden op de vereniging te houden. De prioritaire aandacht van de LWC gaat uit naar twee doelgroepen. Dat is de jongste jeugd met als doel de pyramide-opbouw in de vereniging te borgen. De tweede belangrijke doelgroep is de A-junioren. Niet alleen Fortis, maar vrijwel alle (team)sporten, verliezen in deze leeftijdscategorie relatief veel leden. Deze opgave ligt natuurlijk niet alleen in handen van de LWC, maar feitelijk bij iedereen die Fortis een warm hart toedraagt. Vooral de sociale component is belangrijk bij het behoud van leden. Iedereen doet mee en wordt vastgehouden. Heb ik dat recent niet iemand horen verkondigen?

Toen het (echt) tijd was de bestuursvergadering te beëindigen, bleven enkele agendapunten onbehandeld. Accepteren en naar huis gaan, volgende keer verder. Dat lijkt verdacht veel op het échte leven.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Namens het bestuur, Ad Vos

door | dec 6, 2023 | Fortis Nieuws | 0 Reacties

Fortis Korfbalspektakel voor F en E jeugd op dinsdagmiddag 30 april!

Fortis Korfbalspektakel voor F en E jeugd op dinsdagmiddag 30 april!

⚽ Voor wie? ⚽ Voor kinderen van de Fortis F en E teams. Voor kinderen uit groep 3, 4, 5 en 6 van de basisscholen Het Kompas, ‘t Mozaïek, De Parelburcht, Tweemaster- Kameleon, Cypressenhof, Magistraal en De Wissel. ⚽ Waar? ⚽ Fortis-velden aan het Koopmansvoetpad. ⚽ Hoe...

Fortis Familietoernooi op 15 juni in Spaanse sferen!

Fortis Familietoernooi op 15 juni in Spaanse sferen!

Heb jij zaterdag 15 juni ook al geblokt in jouw agenda? Ja?  Mooi! Want dan is het Fortis Familietoernooi en daar ga jij natuurlijk aan meedoen. Of je komt supporteren. Ook dit jaar hebben we een mooi thema bedacht en dat is ‘Spanje’. Omdat vanwege allerlei...

Nu te downloaden! Programma voorjaarscompetitie veld!

Nu te downloaden! Programma voorjaarscompetitie veld!

Zaterdag 6 april start de voorjaarscompetitie veld seizoen 2023 – 2024. Het KNKV zorgt voor de teamindeling en geeft aan wanneer welke wedstrijd gespeeld moet worden. Aan de verenigingen om scheidsrechters, vervoer naar uitwedstrijden en vertrektijden te regelen. Dat...

april

30apr17:3018:30Fortis Korfbalspektakel voor F en E jeugd 

mei

10mei18:0020:30Ophalen oud papier

31mei20:0023:00Fortis vrijwilligersavond

juni

31mei20:0023:00Fortis vrijwilligersavond

07jun19:0020:30Dubbelschieten voor B, C, D en E- jeugd

14jun00:0000:00Vossenjacht voor de jeugd

15jun10:0017:00Familie Toernooi

19jun19:3022:00Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering

21jun(jun 21)18:0023(jun 23)12:00Fortiskamp voor B, C, D, E-jeugd

september

25sep13:3017:00Schoolkorfbaltoernooi (SKT)

 

0
    0
    Winkelmand
    LeegTerug